Het behandelen van cariës

Door een matig of slechte mondhygiëne en/of overmatige consumptie van suikers kunnen gaatjes (caviteiten) ontstaan. Om te voorkomen dat een caviteit groter wordt en pijn gaat veroorzaken zal het tandbederf in de aangetaste tand of kies moeten worden weggenomen. Vervolgens zal de ontstane ruimte gevuld moeten worden. Het maken van een vulling (ook wel restauratie genaamd) kan indien gewenst met verdoving.

Vrijwel alle vullingen in onze praktijk worden gemaakt met composiet, de zogenaamde witte kunsthars vullingen. Composietvullingen zijn vrijwel onzichtbaar. Deze vullingen worden met een plaktechniek aan het eigen tandweefsel vastgehecht, daardoor is het "weefselbesparend' en hoeft er minder gezond tandweefsel te worden verwijderd voor een goede hechting.

De plaktechtniek vereist een droog werkterrein en goede vaardigheid van de behandelaar. De kunsthars vullingen worden met een led-lamp uitgehard en zijn meteen klaar voor gebruik. Tijdens de uitharding van een composietvulling kan er een lichte krimpspanning ontstaan, dit kan in het begin een gevoeligheid aan tand of kies veroorzaken.